Vig Festivals grønne hjerte

Foto: Claus Starup

I år er der et nyt tema på Vig Festival i dens fem år lange skraldeprojekt, der startede sidste år. Flere kar er blevet stillet op for at sortere dåser fra andet skrald.

”Vig skal være Danmarks reneste festival og vi synes vi er Danmarks reneste festival, men vi kan altid gøre tingene bedre”, forklarer Kirsten Kongslev, funktionsleder for renhold på Vig Festival.

Vig Festivals grønne hjerte skal være grønnere, og i år er der blevet sat et særligt fokus på dåser.
”Dåser, dåser, dåser med og uden pant, der er masser af tyskerdåser, som ligger og flyder alle vegne og ingen vil have dem, men det vil vi gerne!” udbryder Kirsten hjerteligt.

Målet med femårsplanen er at lave en 100 procent adskillelse af affald, og når man går ude blandt teltene på teltpladsen, er der ingen sammenligning med Roskilde Festival. Her er rent!

Ifølge Kirsten har repræsentanter fra Roskilde Festival og andre været ude til en rundvisning for at få et indblik i initiativet, der er taget på Vig festival.
”Vi startede sådan rigtigt sidste år, hvor vi satte fokus på pap og plastik fra boderne og satte klare sække i vores skraldestativer, så vi kunne se hvad det for noget skrald vi havde,” siger Kirsten.

Levende skraldespande giver gaver
Amatørskuespillere har meldt sig frivilligt til at være levende skraldespande og bringe et smil til oprydningen. ”Vi er glade i låget!” smiler Joan Ulvedal, skuespiller fra Odsherred Amatørscene.

De seks skuespillere i alt, der deltager, er alle klædt i tætsiddende morphsuits og bytter skrald til gaver.

Mon ikke gaverne har noget med skrald at gøre? ”Der skal man jo komme hen til os, og aflevere noget affald og se hvad det er man kan få,” siger Joan hemmelighedsfuldt.

Joan vil dog gerne give nogle glade fifs til festivalgæsternes oprydningsvaner.
”Lad være med at dunke og råbe efter folk, hvis de gør noget de ikke må, men hjælp på vej og sige, ’Eeej nu kom du til at smide det der plastikglas. Det skal faktisk derover, hvor lige står, at det er til plastik,” forklarer Joan og deler et eksempel på, hvordan det kommer til at lyde når hun og de fem andre skuespiller står og skaber skraldemoral på Vig Festival.